Ara fa uns dies que es va fer la darrera edició de FiraApat a Tarragona. De tots els estands que hi havien ens va cridar especialment l'atenció l'estand de la cooperativa La Mar de Dones. Es tracta d'una cooperativa de treball associat, sense ànim de lucre, que va néixer a Can Ciriaco, una família de pescadors arrelada a la costa brava des de 1782. La seva feina va començar l'any passat i ja han rebut el Reconeixement CoopCat 2021 com a Cooperativa jove i innovadora.
Aquesta cooperativa treballa per donar visibilitat a la dona en el món pesquer, per fer perviure l'ofici de pescador i lliutar contra la degradació actual de la mar Mediterrània. Aquest fet preocupant les ha dut ha mobilitzar-se per conscienciar d'aquesta problemàtica, especialment pel que fa als plàstics, que els pescadors recullen a les seves xarxes dia sí, dia també. El seu objectiu és aconseguir una reducció, i fins i tot l'eliminació d'aquest impacte negatiu tant al mar com al litoral. Per això duen a terme accions i propostes que ofereixen a la ciutadania, les empreses i les institucions.
Per aconseguir fons per tirar endavant aquest projecte, elaboren un excel·lent fumet totalment natural amb la recepta de l'avia Carme. El fan com abans, amb peix fresc del port de Palamós, dels pescadors de la casa, i amb productes de la terra de proximitat. Amb aquest fumet ens han ensenyat a fer algun plat típic de pescadors, com els fideus rossejats que us proposem, i que no hem de confondre amb la coneguda fideuà.
La característica del plat està en el fet de fregir els fideus en una paella (rossejar), o una cassola, amb oli d'oliva i després coure'ls amb brou de peix. Sovint el brou és el sobrant de preparar un altre plat típic de la barca, com el peix amb patata, que es cola per evitar les espines, i que s'aprofita pel rossejat.
Ingredients per a 4 persones
- 500 grams de fideus del número 2.
- 1 litre de fumet La Mar de Dones.
- 5 o 6 grans d'all.
- Oli d'oliva.
- Sal.
Comencem fregint els fideus amb oli abundant. El secret està en que fregim els fideus, no els torrem, per això cal ser generosos amb l'oli, però sense que els fideus hi acabin nedant. Han d'agafar un color marronós fosc.
Mentrestant, aixafem els alls amb la ma de morter juntament amb una mica de sal i oli, com si anéssim a fer un allioli, però sense necessitat de lligar-ho. Un cop a punt, ho barregem amb els fideus.
Quan els fideus hagin agafat un color torrat, hi afegirem el fumet de peix, que tindrem bullint, i ho deixarem coure 10 minuts a foc alegre. Apagarem el foc i ho deixarem reposar una estona fins que els fideus quedin de punta.
Els fideus no necessiten res més. Són així de senzills de fer. En el meu cas, tenia una sípia que havia sobrat d'un altre plat i la vaig afegir, però això seria una variació poc ortodoxa d'aquest plat típic tradicional.